El museu disposa de diferents espais en què ofereix els seus diversos serveis.
Al hall del museu, el personal us donarà la benvinguda i us facilitarà tot allò que desitgeu. En cas de voler una visita guiada l’haureu de sol·licitar i molt gustosament, si les condicions ho permeten, se us facilitarà gratuïtament.
En el hall podreu treure l’entrada i podreu visualitzar un vídeo que us endinsarà en la història de l’edifici i la temàtica del museu.
L’exposició permanent a la planta baixa de l’edifici i amb 240 metres quadrats consta de sis sales
Sala 1. Àgora
Endinsa al visitant en el coneixement del primers poblats neolítics, els primers assentaments amb urbanisme reticular a la vall de l’Indus, les ciutats gregues amb Hipòdam de Milet i els campaments i ciutats romans i l’urbanisme d’aquestes basat en el cardus i el decumanus
Un vídeo els introduirà en la ciutat de Roma, la gran urbs.
Sala 2. Burg
Sala dedicada a la ciutat islàmica, la ciutat medieval i els seus models irregular, lineal, radioconcèntric i regular. L’art romànic i el gòtic molt presents arreu d’Europa es podran
Sala 3. Plaça Forta
Sala en què hom pot conèixer la construcció de les fortificacions dels segles XV i XVI a Europa, la teorització d’arquitectes, urbanistes i enginyers al voltant de la ciutat ideal i veure’n quines es van convertir en una realitat. La bellesa d’algunes sorprendrà el visitant. Aquesta sala presenta una peça espectacular, un gran tresor: Les Forces de l’Europe, una col·lecció de 300 gravats que daten del 1702 i reprodueixen diferents ciutats fortificades
Sala 4. Urbs
El visitant coneixerà els milers de ciutats que es van fer en el Nou Continent seguint els models que s’estaven fent al Vell Continent des del segle XVI al XVIII i un vídeo els ajudarà a entendre l’expansió d’un model de ciutat que va emprar la retícula i la quadrícula per ordre reial. La ciutat barroca i la ciutat neoclàssica, el seu esplendor, la seva arquitectura neoclàssica i el fenomen de les Noves Poblacions estès arreu d’Europa i essent Almacelles un clar exemple de les polítiques impulsades per la Corona. En aquesta sala es mostra diferents tresors de gran valor com: la cèdula reial de concessió del dedspoblat d’Alamcelles a Melcior de Guàrdia i Matas, el primer cadastre de la vila datat en el 1815 o peces ceràmiques trobades en l’antiga vila d’Almacelles, coneguda avui com el jaciment arqueològic del Vilot, entre altres.
Sala 5. Almacelles
Es tracta de la sala amb més encant donat que s’hi troben els plànols antics d’Almcelles autoria d’en Josep Mas Dordal. També els plànols dels arquitectes que a posteriori van treballar a la vila i van donar continuïtat a un model urbanístic que permetia acariciar la perfecció. Un curtmetratge mostra la història de la construcció amb uns personatges molt il·lustres entre els que destaca el mateix arquitecte i mestre d’obres Josep Mas Dordal
Sala 6. Metròpolis
Aquesta sala tanca la temàtica mostrant la ciutat del segle XIX industrial i la ciutat postindustrial. Els eixamples de Barcelona i Madrid prenen protagonisme i de forma molt especial un plànol atribuït a Ildefons Cerdà i encarregat per una comissió de propietaris de la zona del Passeig de Gràcia entre els que s’hi troba un descendent d’en Melcior de Guàrdia i Matas.
En aquesta sala es proposa al visitant pensar amb el que ha vist i alhora reflexionar com serà la ciutat del futur, a nivell urbanístic però també a nivell social, econòmic, cultural….
La sala d’Actes del museu, al primer pis està destinada a tot tipus d’activitats, tallers, jornades, xerrades… i a les exposicions temporals siguin de creació pròpia o cedides per particulars o entitats diverses. Un mural de l’artista lleidatana Rosa Siré, la temàtica del qual gira al voltant d’Almacelles, la seva història i el seu museu, presideix la sala.
La sala Pobles de Colonització, també al primer pis, acull una proposta audiovisual sobre la història del pobles de colonització que es troben a pocs quilòmetres d’Almacelles i que foren construïts al voltant del 1950. Es tracta dels pobles de Raïmat, Sucs, Pla de la Font, Suquets, Gimenells que presenten una arquitectura de colonització única també a les nostres contrades.